نفخ یک ناهنجاری در نتیجه انباشتگی گاز در دو قسمت ابتدایی معده نشخوارکنندگان (شکمبه و نگاری) است. تولید گاز (ابتدا به صورت دی اکسید کربن و متان) ناشی از مراحل طبیعی تخمیر بوده و گاز حاصل از طریق آروغ زدن از دستگاه گوارش حیوان خارج میشود. اگر بنا به دلایلی دام قادر نباشد گاز اضافی را خارج کند، فشار گاز در شکمبه بالا میرود. در این حالت بر دیافراگم فشار وارد میشود و نفخ ایجاد شده از تنفس طبیعی حیوان جلوگیری میکند.
برند
حجم
ساخت
تاریخ مصرف
نفخ یک ناهنجاری در نتیجه انباشتگی گاز در دو قسمت ابتدایی معده نشخوارکنندگان (شکمبه و نگاری) است. تولید گاز (ابتدا به صورت دی اکسید کربن و متان) ناشی از مراحل طبیعی تخمیر بوده و گاز حاصل از طریق آروغ زدن از دستگاه گوارش حیوان خارج میشود. اگر بنا به دلایلی دام قادر نباشد گاز اضافی را خارج کند، فشار گاز در شکمبه بالا میرود. در این حالت بر دیافراگم فشار وارد میشود و نفخ ایجاد شده از تنفس طبیعی حیوان جلوگیری میکند.
از نشانه های نفخ میتوان به عدم تمایل به مصرف خوراک، متورم شدن شکمبه، نعره زدن و تلوتلو خوردن اشاره کرد و در صورت عدم درمان میتواند منجر به مرگ حیوان شود.
اسانس نعناع با اثرات آنتی اسپاسمودیک موجب مهار انقباضات عضلات صاف و تنظیم حرکات دستگاه گوارش میشود و با کاهش تون اسفنکتر تحتانی مری LES موجب ایجاد اثرات ضدنفخ و ضد درد میگردد.(Leicester, 1982 and Beesley, 1996) مهار انقباضات عضلات صاف ایزوله میتواند به علت ورود کلسیم به درون سلولهای عضلانی باشد. همچنین بر اساس مطالعات انجام شده مکانیسم ضد نفخی نعناع ممکن است به دلیل کاهش فشار گاز در معده (Pizzorno, 1999) و یا برابر شدن فشار گاز معده با مری باشد(Mills and Bone,2000). علاوه بر این، اسانس نعناع دارای اثرات ضد کفی (Antifoaming) است و به همین دلیل در درمان نفخ کفی نیز کاربرد دارد.
منتول فعالترین ترکیب نعناع است و به منظور درمان التهاب و کاهش درد عضلانی کاربرد وسیعی دارد. خصوصیات ضد دردی منتول به واسطه فعالیت رسپتورهای Kappa-opioid انجام میگیرد که جریان و انتقال سیگنال درد را مهار و بلوک میکند.
مطالعات نشان داده اند که استفاده از اسانس نعناع میتواند از فعالیت Helicobacter pylori و Staphylococcus aureus جلوگیری کند(Lis-Baalchin,2006). نعناع میتواند باعث تقویت هضم، تعادل میکروبی روده و بهبود رشد در اثر تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی درونزا شود(Cross, 2007). اسانس نعناع به دلیل عملکرد آنتی اکسیدانی میتواند از غشای سلولی سلولهای ایمنی در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کند و در نتیجه باعث بهبود پاسخ ایمنی شود(Nickles, 1996). گزارشات نشان داده اند اسانس نعناع اثرات ضدمیکروبی خوبی در برابر طیف گستردهای از باکتریها دارد و باعث بهبود وضعیت سلامت عمومی حیوانات میشود (Iscan,2002 and Schuhmacher, 2003).
در کارآزمایی بالینی انجام گرفته بر روی 61 راس گاو و گوساله، تجویز داروی وتیزیم به مقدار 20 سیسی به ازای هر 100 کیلوگرم ون بدن توانست شدت نفخ را به طور معنی داری کاهش بدهد.
این دارو در بیش از 90 درصد موارد در کاهش علائم موثر بوده است. همچنین تاثیر داروی وتیزیم در هر دو نوع نفخ کفی و گازی یکسان بوده است. از آنجا که مصرف روغنهای معدنی مانند پارافین با مشکلات زیادی از جمله ورود به ریه و ایجاد مشکلات تنفسی و در مواردی مرگ دام همراه بوده و به سختی به دام خورانده میشود، اسانس نعناع به راحتی به دام خورانده شده و حتی در صورت ورود به ریه، خطراتی مانند پارافین را به وجود نمیآورد.
عوارض جانبی احتمالی
تاکنون عارضه جانبی خاصی برای این دارو گزارش نشده است
اجزای فرآورده
اسانس نعنا (براساس ماده موثره منتول)
روش مصرف
گاو: با وزن تقریبی ۵۰۰-۴۰۰ کیلوگرم: در مواقع بروز نفخ یک بطری دارو (۱۲۰ میلیلیتر) با یک لیتر آب ولرم مخلوط شود و به دام خورانده شود.
گوسفند و بز: یک سوم بطری دارو (۴۰ میلیلیتر) با حدود یک لیوان آب ولرم مخلوط شود و به دام خورانده شود.
دیدگاه خود را بنویسید